Parforholdet vil ændre sig, over tid. Ikke til det dårligere. Ikke nødvendigvis, i hvert fald. Og det er heller ikke sikkert det ændrer sig på de afgørende punkter; vores fælles værdier og håb og drømme for fremtiden. For nogle af os vil den nye tilværelse sende os ud i et stormvejr, for andre en let forfriskende brise.
Parforhold
De gode nyheder er, at arbejder vi sammen på at overkomme, det der er svært, er der dobbelt op at vinde: Vi er to til at skabe forandring, og det spreder flere ringe i vandet, både for os selv og hele familien. Det er ganske enkelt lettere at rykke sig sammen, end hvis vi skal gøre al arbejdet alene.
Har du og din partner brug for et neutralt rum til at drøfte uoverensstemmelser eller få styr på uhensigtsmæssige kommunikationsmønstre, og arbejde henimod en mere helende respons på hinandens kommunikation, er et partjek eller parterapi måske noget for jer.
Parterapi kan være en hjælpende hånd til at komme helskindet igennem udfordrende perioder i livet. Nogle gange opstår der kriser i parforholdet, andre gange gemmer der sig uhensigtsmæssige dynamikker mellem parret, som vi har svært ved at komme videre fra på egen hånd.
Ofte vil vi helt uforvarende gribe tilbage til gamle familiemønstre fra da vi selv var børn, på trods af de adskillige forsikringer til os selv om ikke at blive som vores egne forældre. Det er der råd for, men det kræver, at vi bliver bevidste om de uhensigtsmæssige strategier og aktivt gør en indsats for at ændre dem.
En del par venter for længe med at søge professionel hjælp, og er den ene part allerede besluttet på at bryde relationen, er det svært at give den fornødne hjælp. At søge hjælp, mens der fortsat er en grundlæggende kærlighed til den anden, er en god start.
Et partjek hos mig adskiller sig fra traditionel parterapi ved at have en mere forebyggende karakter. Det henvender sig til jer, der ikke nødvendigvis oplever et behov for at skulle i terapi, men som gerne vil være på forkant i forbindelse med tilværelsens op- og nedture, og sikre jer bedst muligt mod undgåelige konflikter. Der vil derfor være fokus på jeres kommunikation, aktuelle problemstillinger, samt på hvordan I undgår større fremtidige konflikter. Samtalen vil munde ud i, at I går herfra med konkrete tiltag, I kan iværksætte med det samme derhjemme. Min opgave er at facilitere processen og sikre at vi kommer omkring det vigtigste for jer og får opstillet nogle konkrete mål. Det er derfor vigtigt for bedst muligt udbytte af samtalen, at I indstiller jer på at bruge tid efterfølgende i fællesskab på at iværksætte de ændringer, I gerne vil opnå.
Hvem henvender partjekket sig til?
Partjekket er eksempelvis for jer, der netop har taget en positiv graviditetstest, og som kan mærke en snigende bekymring for, hvad den nye livsomvæltning vil få af betydning for jeres parforhold, og som ønsker at være bedst muligt forberedte.
Det kan også være for jer, der nu er blevet forældre og oplever de forandringer, på godt og ondt, den nye familiedannelse har på jeres parforhold.
Det kan også være, I tilhører den store gruppe, der har et brændende ønske om at skabe familie sammen, men er stødt på fertilitetsudfordringer. Ufrivillig barnløshed kan være smertefuldt og skabe dybe kløfter i et parforhold. Vil du gerne læse mere om denne problematik, så kig her.
Jeg har en psykoterapeutisk efteruddannelse i Imago parterapi, som jeg har erhvervet mig ved klinisk instruktør og psykolog, Jette Simon, som du måske kender fra TV-programmet på DR2+: “Vi kæmper for at overleve”, eller fra podcasten: “Hvad gør vi nu?”. Ellers en varm anbefaling af begge dele herfra.
Inden jeg blev færdig med min universitetsuddannelse, var jeg et år i praktik hos Jette Simon, og fulgte hende rundt på uddannelsesworkshops og kurser i både Danmark, Sverige og USA. En enestående tid i mesterlære, som i høj grad har præget mit syn på og forståelse af parterapi.
I dag trækker jeg i parterapien på værktøjer fra Imago parterapi, men også på en bredere psykoterapeutisk referenceramme, heriblandt værktøjer fra Emotionsfokuseret terapi.
Både Imago parterapi og Emotionsfokuseret terapi er psykoterapeutiske metoder, der bygger på tilknytningsteori og menneskets indbyggede behov for en tryg tilknytning til sine nærmeste.
Et partjek er af 80 minutters varighed, og vil typisk omfatte 1-2 samtaler med mulighed for efterfølgende opfølgninger/statussamtaler, der kan aftales ved behov.
Et parterapeutisk samtaleforløb strækker sig ofte over 4-8 sessioner af 80 minutters varighed. Antallet af sessioner vil afhænge af den pågældende problemstilling og det enkelte par.
Der er mulighed for at booke en samtale både fysisk eller online.
I tvivl om I har brug for hjælp til parforholdet? I er altid velkomne til at kontakte mig med spørgsmål.
Hvad siger andre?
“Da vi først startede i parterapi, havde ingen af os, hvis jeg skal være ærlig, rigtig nogle forventninger til, at det kunne rykke det store. Det var trods alt ti års samliv med de samme problemer i vores parforhold, som kun var blevet større efter at vi var blevet forældre. Men det tog ikke mere end to samtaler før der allerede begyndte at ske forandringer i positiv retning, og nu forstår jeg slet ikke, hvorfor vi ikke kom afsted noget før. Anne har vores varmeste anbefalinger!”
Nogle gange befinder vi os der i livet, hvor vi har brug for psykologisk førstehjælp.
Der kan være livsbegivenheder, der udløser akut behov for hjælp, overgange til forskellige faser i løbet af livet, der bliver svære, eller tidligere oplevelser i livet, der bliver ved med at påvirke vores livsførelse negativt. Hvad end problemstillingen er, skaber vi lettere forandring, når vi ikke er alene om opgaven.